11 Kasım 2013 Pazartesi

Sırrı Paşa Konağı -İzmit


Sevgili takipçilerim sizlere bu postumda şehrimizde yeni ziyaret ettiğim , restore edilerek yaz başında ziyarete açılmış bir kültürel tarihi mirasımızdan bahsetmek istiyorum.Selim Sırrı Paşa Konağı diğer değişle Vidinli Sırrı Paşa Konağı...



 Tavan süslemesi ayrıntı





Konak 19.yüzyılda inşa edilmiş. Geçen yıllar içinde eskimiş,boş kalıp metruk halllerde yıkılmaya terk edilmiş bir bina haline gelmiş.2006-2008 yılları arasında kamulaştırılmış ve restore edilmeye başlanmış.
İnsanın şimdiki halini görünce ,bu güzel bina nasıl da kötü kaderine öylesine terk edilmiş inanası gelmiyor. Doğru bir kararla bu çalışmalar yapılmış ve biz yeni nesillerin şehrinin tarihini öğrenmesi için ziyaretçilerini kabul etmeye başlamış ne mutlu ki bize.

Bu restorasyon çalışması  Tarihi Kentler Birliği 2011 Uygulama Ödülünü kazanmış.Bence de haketmiş.
Selim sırrı Paşa 1988 yılında İzmit mutasarrıflığına(sancakta görevli vali) atanmış ve şehrimizde bir çok bayındırlık işlerine imza atmış ileri görüşlü bir devlet adamıdır.İzmit Garı’ndan Taraklı’ya kadar olan 18 saat devam eden şose onun eseridir. Demiryolu boyunca sıralanan ve İzmit’in bir özelliği olan çınar ağaçlarını bu esnada diktirmiştir.
 Selim Sırrı Paşa
Konağa geri dönersek haremlik ve selamlık olarak iki bölümden oluşuyor.İki ayrı merdiveni var anlayacağınız.Binanın üçüncü katı ilginç.Alçak tavanlardan ve küçük kapı ve pencerelerden oluşan hizmetli bölümü.Ailenin yaşadığı kısımlarda tavan süslemeleri çok hoş,her odada ayrı tavan süslemeleri var.Konaktaki eşyalar Sırrı Paşa'nın ailesinden temin edilerek yaşanan bir yer görüntüsüne kavuşmuş.
İzmit'te yaşayan ya da geldiğinde tarihi mekanlarını gezmek isteyen herkese görmesini tavsiye ederim.
Hacı Hasan Mahallesinde Pembe Köşk'ün hemen arkasında yokuşta yer alıyor.
 Konaktan İzmit Manzarası

Konağın yan tarafta ikinci bir girişi var

4 yorum:

  1. Pembe köşkte dünyaya gelmişim..şimdi istanbulda yaşıyorum..en kısa zamanda ziyaret etmek istiyorum.harika restore edilmiş...

    YanıtlaSil
  2. İzmitte pembe köşkte dünyaya gelmişim...şimdi istanbulda yaşıyorum.o konak yıkık dökük gitmeye korktugumuz bir yerdi...harika bir paylaşımda bulunmuşsunuz.en kısa zamanda görmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi çok ilginç ,ben ev olarak kullanılırken görmemiştim Pembe Köşkü. Bir süre belediye restoran olarak işletmişti.Şimdi boş tadilat sonrası ,Sırrı Paşa Konağı'na cafe olarak eklenecekmiş.

      Sil
  3. peki bahçesinde tarihi mozaiklerin gömülü olduğu söylense inanan çıkar mı?

    YanıtlaSil