24 Ekim 2012 Çarşamba

Karadeniz Turu 6-Uzungöl ve Karaser Yaylası

Ah Uzungöl vah Uzungöl ! Bitmiş bitirilmiş bir  doğa harikamız daha dedim gidip gördüğümde.Canına okunmadan önceki zamanlarda çekilmiş bir fotoğraf buldum.Hani görsel hafızamızda bulunan haliyle.
Alıntı- Uzungöl'ün bozulmadan önceki hali
Bir gidin şimdi görün dört bir tarafı kazılmış ,kazılıyor..Çepeçevre yemyeşil olması gereken gölün etrafı sapsarı toz toprak içinde gereksiz bir yolla çevrilmiş.O caminin yanında bildiğimiz çirkin bir ilkokul o da yetmemiş bir de prefabrik ek bina.Gölle sınırı ise çirkin bir duvar.Baktım kızdım fotoğraf çekecek kare bile bulamadım.Zorlukla oluşturduğum  bir kaç kare.

Sağdan devam ettiğimizde sarı tozlu yol boyunca birkaç lokanta.Tabiiki görüntü kirliliğiyle beraber çevre kirliliği de yaratmakta.Biraz ileride koca koca künkler göl kenarına yığılmış bir kepçe toprağı tarumar etmekte.
 Kazılıyor,tarumar ediliyor toz toprağa katılıyor
Caminin diğer yanında hepsi birbirinin aynı  çoğu Çinden gelme özelliksiz hediyelik eşyaları satmak isteyen dükkanlar sıralanmış.


Oof of Karadenizin genelinde gördüğüm çarpık yapılaşma ve özensizlik burada da kendini hissettirmekte.Geçmiş olsun hepimize.
 Sanki bir şantiye alanı görüntüsü olmuş mu!
Oradan minübüslere doluşup Kareser Yaylası'na çıktık.Tek araç geçecek kadar yoldan sadece çıkış var iniş yine dar olan başka yoldan.Çıkarken giderek uzaklaşan Uzungöl ve yakınlaşan zirveleri seyreylemek çok güzel.Yayla sakinlerinin hayvanları o ayakta durmakta zorluk  çekilecek eğimde usul usul otluyorlar ve biz döne döne çıkmaya devam ediyoruz.
 Yarım saat kadar süren yolculukla yaylaya varıyoruz.

Yayladayız ama burası bile yeterince serin değil.Manzarayı görebilmek mutlu etse de şu meşhur sis bir kerecik olsa hissettirseydi kendini.Hatta Eylül ayının ortasını geçtik ve Karadeniz'de geçirdiğimiz bir hafta boyunca bir damla düşmedi üzerimize.Soğuk mu o da ne!

Yayla evlerinin aralarında boş alanlar güz çiğdemleriye dolu.Birkaç aile kalmış. Geri kalan yaz sezonun bitirip evlerine dönmüşler.Birer çay içip dönüşe hazırlanıyoruz.

Güz Çiğdemleri




Tekrar gelinmeli...Uzun uzun yürünmeli, yayladan yaylaya geçilmeli bu güzellik bünyeye çok daha derin işlenmeli..

4 yorum:

  1. Uzungöl de ben de büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Felaket bir hal almış. İnsan çok üzülüyor.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesler mutlu mes'ut gezerken, gördüğü birçok şeye bu kadar da berbat olmaz ki diyerek hüzüne bakan bir benmiyim oluyorum bazen... Ama hayır az da olsak duyarlı insanlar olarak bu ülkede varız.Umarım bir gün aynı duyarlılığa sahip insanlar tarafından yönetiliriz.

      Sil
  2. merhaba önce,işte bu dedim fotoları görünce, uzun süredir gitmek,görmek istiyorum oraları..fotolar beni daha da heyecanlandırdı..teşekkürler..takipteyim artık:)

    YanıtlaSil
  3. Uzun zamandır gidip görmek istediğim yerler ama bir türlü bugüne kadar gitmek nasip olmadı.

    Fotoğraflar nefis olmuş

    YanıtlaSil