10 Ekim 2012 Çarşamba

Karadeniz Turu 3-Trabzon

Üçüncü durağımız Trabzon ve çevresindeki en çok ziyaret edilen yerler.

İlk durağımız Atatürk Köşkü.Atamızın Trabzon!a gelişinde denizden dikkatini çeken bir köşkmüş.Daha sonra Trabzon halkı bu köşkü alarak Atamıza hediye etmiş.Atamızın vefatından sonra müzeye çevrilerek ziyarete açılmış.Daha önceleri denizden görülen köşk,bahçesine dikilen ağaçların büyümesi ile görünmez olmuş.




İkinci olarak Ayasofya Kilisesini görüyoruz.İkonalarla iç kısmı bezenmiş kilise denizi gören bir konumda.Rehberimizin ikonaların betimlediği dini hikayeleri anlatıyor.Onu dinlerken bir yandan da ikonaları fotoğraflıyorum.





 Her gezimizin arasında yöresel ürünler alışverişi de yapmayı ihmal etmiyoruz.Ne kadar almayacağım desemde olmuyor .Trabzıon gümüş atölyesi ziyaretimiz sonucu Kazaziye adlı gümüş işlemeciğini öğrenmiş oldum.İşte aşağıdaki gibi bir desende yapılıyor.Telkari bir kolye ucu beğenip alıyorum.

 Kazaziye
Trabzon'da son ve en önemli durak Sümela Manastırı.Karadağ'da M.S. 365-395 yılları arasında yapılmış.Hristiyanlığı kabul eden din adamlarının körunmak amacıyla yaptıkları bu görkemli yapı, zaman içinde eklemelerle bu günkü halini almış.




  Kilisenin dış görünümü
Kaya oyma kilise kısmının iç dış kısmları dini hikayelerin anlatıldığı ikonalarla bezenmiş.12.Y.Y.'da eski ikonaların üzeri sıvanıp şimdikiler yapılmış.Boya sıva kurumadan yapıldığından sıvaya işliyor ve bu nedenle de renkler bu zamana kadar canlılığını korumuş durumda.










Ne yazık kı ziyarete her yeri açık değil.Kilitlerin ardına üzüntüyle bakıp.Kısıtlı alanda dolanıp hatıra fotolarımızı çekip çikıyoruz.Keyifli yemyeşil patikadan geriye yürüyerek yola devam ediyoruz.



  Kardeniz Demişken Meşhur Sürmene Bıçağını Sergilemesem Olmazdı

6 yorum:

  1. Kazaziye çalışmalarına hayranım
    Köşkde beni çok duygulandırıyor her defasında
    Çok iyi yapmışsınız bu geziyi

    BU ÜLKE BİZİMMM

    YanıtlaSil
  2. Oh wow that place looks amazing!
    Live to go there one day!
    xoxo
    K.
    http://shinigami-u-openingmymind.blogspot.pt/

    YanıtlaSil
  3. gerçekten de çok güzel yerler ..

    YanıtlaSil
  4. Sırf yeşiline doymak için bir gün karadeniz turu yapacağım. Hiç birşey değil, karadenizin yeşiline hayranım ben.
    Çok güzel, dinlendirici bir gezi olmalı.

    YanıtlaSil
  5. Büyük tur firmalarıyla gittğinde insan sadece üstten kıstlı zaman dilimleri içinde görüyor gittiği yerleri.Hedefim.Bir ya da iki şehri içine alacak bir gezi planıyla kendim gitmek gördüğüm şehirlere.
    Velhasıl doyamadım diyebilirim :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel yerler,inşaAllah birgün görmek nasip olur.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil