21 Şubat 2011 Pazartesi

FRİG VADİSİ




Frig Vadisi; Eskişahir,Kütahya ve Afyon şehirleri arasında yer alan Frig Medeniyetinin izlerini günümüze kadar getirmiş,tarihi kalıntıların yer aldığı vadiler bölgesi.

Bu bölgeye 2008 yılında amatör fotoğrafçılardan oluşan grupça gitmiştik.
Eskişehirden bitmek bilmez gibi gelen bir yolculuktan sonra,gerçekten de değermiş denilen Frig Vadisine ulaşmış, bu yemyeşil vadideki kaya oluşumlarına bakakalmıştık.


Öncelikle doğal oluşumlar harika,ardından tarihin izleri...


Aylardan Nisan ,tam da baharın güzel yüzünü göstermeye başladığı zamanlar.

Frigler en ihtişamlı dönemlerini M.Ö.8.yüzyılda Kral Midas zamanında yaşamış.Bu bölgedeki yapılarda dini figürlerin çokça kullanılması Midas Şehri'nin bir din metropolü olduğu düşüncesini kuvvetlendiriyor.Bölgenin en dikkat çekici kısmı Midas Anıtı.Üzerinde Frigce yazılar yeralıyor ama ne yazdığı tam da çözülmemiş.


17 metre boyunda ve 16.5 metre eninde.Dibinden yukarı doğru baktınız mı kendinizi pek ufak hissediyorsunuz.Bu kızıla çalan renkte, Yazılı Kaya da denen anıt beni çok etkilemişti.

Diğer etkileyici tarihi iz ise ''Bitmemiş Anıt''.Bu yarısı tamamlanmış anıtın yüksekliği 7 metre genişliği 10 metre.Ne oldu da bitirilmedi diye düşünüyor insan ister istemez.Bir savaş mı baş gösterdi,tarih kitaplarında çokça okuduğumuz gibi şehir eski önemini mi yitirdi o ara :)



Bu vadi içinde pek çok köy var.Tarihi kalıntılar kimi zaman ekilmiş tarlalarla kesişiyor.Ama çoğunluk yeşil bir çayır örtüsüne serpiştirilmiş gibi.Vadide dolaşmak hatta uzun yürüyüşler yapmak çok keyifli.
Frig Vadisi'ni tanıtma çalışmaları hakkında bilgi aldırken burda treking rotaları belirlenmeye başladığını okumuştum.Bence harika bir haber!


Her dönemeçte tarihten bir parça karşınıza çıkıyor,etrafta kimsecikler yokmuş hissine kapılarak orayı ilk keşfeden sizmişsiniz gibi oluyorsunuz.Bu hissi fotoğraflarla aktarmış olmayı umuyorum.


O civardaki kentlerde oturanlar Frig Vadisi'ni mutlaka gidin görün diyorum.Ben taa Sapanca'dan çıktım gittim gördüm.İyi ki de gitmiş,hafızama bu güzel görüntüleri nakşetmişim.

2 yorum:

  1. iade-i ziyerete gelmişim iyi ki, çok beğendim :))sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin Birdy :) Umarım bloğumu daha da beğenilesi içerikle zenginleştiririm.Bolca gezi ve mekan yazısı olacak inşallah.Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil